Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

20 000 besökare på Yrkes-SM i Växjö

Yrkes-SM i Växjö kan nog inte beskrivas på annat vis än som succé. 20000 ungdomar fick möta till exempel svetsning på Arenastaden och Epic.

På det 30 000 kvadratmeter stora evenemangområdet tävlade ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning om titeln svensk mästare inom sitt expertisområde. Svets hade på grund av pandemirestriktionerna inte haft möjlighet att genomföra uttagningstävlingar och fick nöja sig med uppvisning och prova-på.

Prova-på på Vida Arena blev en succé. Pierre och Linda från Veldi guidade under två dagar ungdomar i svetsning. Till sin hjälp har de en svetssimulator från Lincoln. Trängseln kring maskinen var stundtals påtaglig.

Lilly Shan, 12 år, testade och tyckte att det var coolt men "konstigt" Eletrikerstudenten Ludvig överslätt, 18 år, kommer i vanliga fall mest i kontakt med lödning men ser nyttan i att i sitt yrke även kunna grunderna i svetsning. Han tyckte att det var fränt att testa simulatorn.

Syftet med Yrkes-SM är att öka kunskapen, intresset och uppmärksamhet kring utbudet av yrkesutbildningar som finns runt om i Sverige.

Ville man prova och se riktig svetsning fick besökarna ta sig till Epic några kilometer från Arenastaden. Samtliga av industriyrkenas tävlingsgrenar skedde på Epic. Under de två dagarna gick en gratis buss mellan de två tävlingsområdena. Representanter från bland annat Kungsmadgymnasiet i Växjö och Volvo CE i Braås tog emot och informerade om alla uppsidor som yrkesvalet svetsning medför.

PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se